Dit scherm biedt op scholengroepniveau respectievelijk op schoolniveau de mogelijkheid de gemaakte keuze voor de opname van het persoonlijk budget in het gekozen schooljaar in te voeren. Medewerkers met een aanstelling op meerdere vestigingen komen meerdere keren voor (G2.1.4).
Het linkerdeel van het scherm geeft een overzicht van de medewerker (school, functiecategorie, leeftijd, bruto WTF), de uren van het persoonlijk budget (recht, opname spaarpot, inzetbaar, saldo) en het aantal uren in de spaarpot (gespaard, mutatie, nieuw spaartegoed):
Uitleg van de kolommen:
- School: de school waar (het deel van) de WTF betrekking op heeft.
- Fc: functiecategorie (OP, OOP of DIR)
- Leeftijd: de huidige leeftijd van de werknemer
- B-wtf: Bruto werktijdfactor per school
- Recht: Totaal persoonlijk budget recht (klokuur)
- Opn.: Totaal opgenomen uit spaarpot (klokuur)
- Inzetb: Het aantal uren dat ingezet kan worden (spaarpotopname + recht)
- Aantal uren dat er dit jaar daadwerkelijk wordt ingezet
- Saldo: Resultaat als inzetbaar en toedeling zijn verrekend
- Gesp.: Aantal gespaarde klokuren in spaarpot aan het begin van het cursusjaar*
- Mutatie: Aantal uren dat in de spaarpot gedaan wordt (+), resp. uit de spaarpot gehaald wordt (-)*
- Sp.: Nieuwe spaarsaldo, aantal gespaarde klokuren in spaarpot aan het eind van het cursusjaar.* Staat er een rood driehoekje bij, dan is het gecorrigeerde aantal uren niet te berekenen vanwege het ontbreken van de salarisschaal. Het ongecorrigeerde aantal wordt dan weergegeven
- Code: Medewerkerscode
*Zowel bij Gesp., mutatie als N.Sp. kunnen de urenaantallen verschillend weergegeven worden:
- Eén getal: Er is sprake van gespaarde uren op alleen deze school van de scholengroep
- Twee getallen met een / er tussen: Voor de / staat het aantal uren op schoolniveau, na de / het aantal uren op scholengroepniveau. Komt het aantal uren op schoolniveau opgeteld niet overeen met het aantal uren op scholengroepniveau, dan zijn er in het verleden uren gespaard op een school waar de medewerker dit jaar geen aanstelling heeft. Welke school/scholen dit is/zijn is te zien in rapportage S4.1.6, tabblad persoonlijk budget.
Het rechterdeel wordt gebruikt voor de invoer van de gemaakte keuze:
De kolommen rechts van de naam van de medewerker betreffen de opnamecategorieën.
Toelichting:
- PB50 Uit spaarpot: Opname van gespaarde uren uit spaarpot (gespaarde uren uit het 50-uurs deel) in klokuur (let op: vervolgens moet ook aangegeven worden in welke categorie deze opgenomen uren ingezet worden).*
- PB170 Uit spaarpot: Opname van gespaarde uren uit spaarpot (gespaarde uren uit het 170-uurs deel) in klokuur voor gefaseerde afbouw van de loopbaan (zie CAO art 7.2.8).*
Maatregel die invloed heeft op Netto WTF.
- PB-Opname & sen. verl.: Aantal uren dat wordt opgenomen ten behoeve van verlof ten behoeve van duurzame inzetbaarheid en senioren verlof (vroeger BAPO). Opname leidt tot een lagere netto WTF. Het seniorenverlof wordt automatisch in de categorieën PB50, PB120 en PB170 ingedeeld. Dit is te zien in rapportage S4.1.6, op de jaartaak (S3.1.5 of S4.1.1) en in tabblad PB van de medewerker in S2.1.1.
Werkdruk verlagende maatregel.
- PB50les en PB50taak: Aantal klokuur voor les of taak die leidt tot een vermindering van de lestaak dan wel vermindering van de overige taken
Sparen van persoonlijk budget.
- PB50-sparen: Aantal klokuren dat wordt gespaard voor opname in een later schooljaar.
- PB170-sparen: Aantal klokuren dat wordt gespaard voor opname in een later schooljaar
Uitbetalen.
- PB50-kinderopvang: Als bijdrage in de kosten van kinderopvang.
- PB50-Pensioen: Als bijdrage voor het verhogen van de pensioenaanspraken.
- PB50-Uitbetalen: De OOP medewerker tot en met schaal 8 mag het PB50 budget kapitaliseren oftewel uit laten betalen. De uren worden dan onder de kolom OOP-uitb. geregistreerd.
- PB50-3% loon: Aantal klokuren dat leidt tot 3% verhoging uurloon (alleen voor een aanstelling voor ziektevervanging (cao art 7.1.2a).
Verlof.
- PB50-verlof: Aantal klokuren ten behoeve van verlof in het lopende schooljaar. Veelal gebruikt voor het vastleggen van "snipperdagen". Heeft geen invloed op de netto WTF.
- PB OOP voor vakantie: De uren van deze kolom worden toegevoegd aan het Saldo vakantie-uren van menu1.4 Medewerker vakantiekaart.
Niet opgenomen.
- PB niet opgenomen: Deze soort kan gebruikt worden als er sprake is van niet volledig opnemen van het PB-recht waardoor het saldo van de medewerker weer op nul komt te staan.
Bij iemand die recht heeft op 340 uur verlof en daar maar 170 uur van opneemt, kunt u de overige 170 uur boeken in de kolom niet opgenomen verlofwaardoor het saldo bij deze medewerker op nul uitkomt (340-170-170).
Elk jaar moet er aan de werknemers gevraagd worden waar ze hun PB-recht voor willen inzetten. Dit betekent dus dat elk jaar dit overzicht bijgewerkt moet worden.
Bij het aanmaken van een schooljaar worden de (vorig) jaar gekozen aantallen uren mee gekopieerd.
Daardoor hoeft u alleen de wijzigingen aan te brengen.
Als iedereen een keuze gemaakt heeft en die is verwerkt zou het zo moeten zijn dat de kolom Saldo bij iedereen op nul (groen) staat (klik op de kolomkop om te sorteren); ook bij degenen die niet hun volledig senioren verlof opnemen (zie uitleg kolom PB niet opgenomen).
Opmerkingen:
- * Zie 3.3 (sparen en opname spaarpot) waar de uitleg staat over hoe het sparen van uren en ook het opnemen van uren uit de spaarpot geadministreerd moet worden.
- Gedurende het schooljaar kan het voorkomen door wijziging van een aanstelling dat er een saldo ongelijk nul ontstaat. U dient dit dan aan te passen en zou elke keer als er een wijziging van de aanstelling optreedt de werknemer moeten vragen hoe hij/zij het gewijzigde PB wil opnemen.
- De werknemer die gekozen heeft voor senioren verlof (oude BAPO) mag dit een volgend jaar in principe niet verlagen in verband met mogelijke verdringing.