In de praktijk blijkt de vraag wie welke lessen verzorgt aan welke groep en wanneer, niet altijd eenvoudig te zijn. Er komen situaties voor waar, meestal tijdelijk, een oplossing voor gevonden moet worden. Daarvoor wordt de splitsing gebruikt.
- Een moeilijke klas. Iemand geeft 2 lessen. Geeft er vanaf een bepaald moment 1 over aan iemand anders. Dus 2 lessen worden het gehele jaar verzorgd door docent A, vanaf een bepaald moment neemt docent B 1 les over.
- Een examenklas loopt slecht. Er komt 1 les bij vanaf een bepaald moment.
- Moeilijke klas wordt gesplitst. Er komt vanaf 1 februari een klas bij. Die klas moet les krijgen vanaf 1 februari.
- Moeilijke klas, vanaf 1 februari krijgt een nieuwe klas extra begeleiding. Van alle andere klassen wordt er vanaf 1 februari een les afgehaald. Die les gaat naar de nieuwe klas.
En zo zijn er nog wel veel voorbeelden en die allemaal vallen onder splitsen en dat begint in S3.1.3. Vervolgens ontstaan er natuurlijk tekorten bij docenten. Die kunnen uitgebreid worden. Maar dat kan ook later opgelost worden of helemaal niet: saldo naar volgend jaar.
We werken voorbeeld 1 uit.
Situatie voordat er gesplitst wordt.
> Klik op splits.
SNT behoudt 1 les.
Vanaf 1 februari wordt de andere les door docent DRK verzorgd.
> U klikt docent DRK aan als tweede docent.
U splitst docent SNT, daar worden dan twee regels voor aangemaakt.
- Docent SNT geeft het gehele jaar 1 les.
- Docent SNT geeft tot 1 februari nog 1 les.
- Het aantal te verzorgen lessen van docent SNT gaat dus omlaag.
- Docent DRK geeft vanaf 1 februari extra les.
Deze gegevens worden verwerkt in lesuren van de docenten en bij DRK kan dat leiden tot een uitbreiding. Bij SNT kan dat leiden tot een vervangende taak.
Let op: om de gesplitste uren concreet te kunnen berekenen moeten de periodes met werkelijke lesweken ingevoerd zijn in menu S2.2.1 perioden.