Op de lange termijnplanning hebben we de krimp en groei berekend op basis van de verwachte instroom en de berekende uitstroom. Dat resulteert bijvoorbeeld in een krimp van 8% over 4 jaar. Dat houdt in dat wanneer we nu 100 lessen Nederlands nodig hebben, dat we er dan nog 92 nodig hebben.
We houden dus 8 lessen over.
Aan de andere kant kunnen docenten de school verlaten, bijvoorbeeld vanwege pensionering. Als de docent die nu 18 lessen Nederlands geeft de school binnenkort verlaat, dan hebben we een vacature van 10 lessen.
In menu G2.1.5 kunnen de verwachte data uit dienst ingevoerd worden zodat we die kunnen combineren met de verwachte krimp en groei.
Verklaring
- Personeelscode en achternaam. De medewerkers staan in menu G2.1.1.
- Pensioendatum. Volgens de laatste aanpassingen van de wetgeving wordt hier de pensioendatum uitgerekend.
- Verwachte datum uit dienst. Medewerkers in tijdelijke dienst van wie al vrij zeker is dat zij niet voor herbenoeming in aanmerking komen. Het kan zijn dat docenten langer doorwerken of eerder stoppen. Het kan ook zijn dat personeelszaken hier de tijdelijk benoemden in zet.
- Datum uit dienst. Datum uit dienst komt overeen met de officiële datum uit dienst zoals die ook is genoteerd in menu G2.1.1 en het HRM systeem.
- Einddatum: Dat is het resultaat van Pensioendatum, wordt overruled door Verwachte datum uit dienst en wordt vervolgens weer overruled door Datum uit dienst.
Let op: De Verwachte datum uit dienst staat niet bij de personeelsgegevens in menu G2.1.1. Met opzet is dat in een apart menu G2.1.5 gezet om het apart te kunnen beveiligen om gebruik ervan tot P&O-functionarissen en leidinggevenden te kunnen beperken.
Resultaat van die gegevens komen enkel terug in rapport S4.1.31 sectie prognose in combinatie met krimp en groei.
Gebruik van gegevens over docenten die de school zullen verlaten
We combineren de gegevens van krimp en groei met de gegevens van docenten die de school verlaten. Zoals in bovenstaand voorbeeld:
- We verwachten op termijn een krimp van de school met 8%. Er worden nu 100 lessen Nederlands verzorgd. Dus ontstaat een overschot van 8 lessen.
- Een docent die nu 18 lessen Nederlands geeft vertrekt over 4 jaar door pensionering. We krijgen dan een tekort van 10 lessen.
- Het maakt niet uit of die docent onbevoegd is of bevoegd of meerdere bevoegdheden heeft, we kijken enkel naar de lessen die iemand nu geeft in een sectie en trekken dat door naar de toekomst.
- In rapport S4.1.31 zien we dat overzichtelijk terug.