Hier ziet u enkele centrale uitgangspunten van het taakbeleid die overal in het programma worden gebruikt. Hier komt u altijd terecht als u budget en benodigd in evenwicht wilt brengen.
- Leseenheid. De duur van een standaardles, bijvoorbeeld 50 (minuten). In menu S2.2.5 Lessentabel wordt het aantal lessen in aantal standaardlessen uitgedrukt. Duurt een les, in dit voorbeeld, 100 minuten, dan zijn dat 2 lessen. In het Primaire onderwijs rekent men in klokuren, daarom zal daar altijd de leseenheid van 60 minuten staan.
- Maximale lestaak. Maximaal aantal lessen per week per 1 fulltime netto werktijdfactor. b.v. 25. Dit is een richtlijn, afgesproken met de MR. Technisch kunnen docenten in Foleta meer of minder lessen verzorgen. Dit is een belangrijke 'knop om aan te draaien'. Zet u het bijvoorbeeld op 24, dan is Foleta zo ingericht dat u onmiddellijk de consequentie kunt zien voor de benodigde formatie. Zie hier voor een toelichting over formatieplanning.
- Splitsingsfactor. Oftewel klassendeler. Maximaal aantal leerlingen in een groep. In dit voorbeeld ontstaat er een nieuwe groep bij 33 leerlingen. Hier wordt de schoolsplitsingsfactor gedefinieerd. In menu S2.2.4 kunt u per opleiding een afwijkende splitsingsfactor invoeren en in menu S2.2.5 kunt u per vak per opleiding een splitsingsfactor invoeren. Zolang er bij het vak geen eigen splitsingsfactor is ingevoerd wordt de splitsingsfactor van de opleiding overgenomen en zolang bij opleiding geen eigen splitsingsfactor is ingevoerd wordt de schoolsplitsingsfactor gebruikt. In menu S2.2.3 kunt u dit goed zien. Bij het berekenen van de benodigde formatie wordt gebruik gemaakt van de gewogen splitsingsfactor.
- Opslagfactor. De factor waarmee de contacttijd voor een les wordt vermenigvuldigd om de vergoeding voor voor- en nawerk te berekenen. Een voorbeeld: Als een docent 25 lessen geeft van 50 minuten gedurende 36 weken is dat 25 x 50/60 x 36 = 750 klokuren contacttijd. Bij een opslag van 0,66667 is de vergoeding voor voor- en nawerk: 0,66667 x 750 = 500.
- Gewicht lwoo. Zie hier voor een toelichting.
- Algemene opmerking taakoverzicht. Een opmerking bestemd voor alle docenten die een taakoverzicht krijgen. (rapport S4.1.1)