Formatieplanning, les- en taaktoedeling vroeger
De tijd dat een beperkt aantal gebruikers op school zich met een eigen programma bezig hield met een deel van de formatieplanning, les- en taaktoedeling ligt ver achter ons. Dankzij programma’s zoals Foleta waarin tal van activiteiten zijn geïntegreerd kan iedereen op school die zich bezighoudt met deze materie in dezelfde database werken.
Werken met één database
Dat er nog maar één database is, is goed voor de duidelijkheid en de transparantie. Er worden minder fouten gemaakt en het is efficiënt, want u hoeft op school nergens meer dubbele informatie bij te houden. Bovendien is Foleta webbased, zodat iedereen vanaf elke werkplek altijd met het programma kan werken.
Verschillende rollen met eigen rechten voorwaarde voor goede samenwerking
Die integratie van processen op school brengt ook gevaren met zich mee. Want wie is nu verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens die in de database liggen opgeslagen? En mag iedereen wel alle gegevens inzien? Om optimaal te profiteren van de voordelen en de nadelen zoveel mogelijk te beperken moet u als scholengroep of school afspraken maken over wie welke gegevens mag inzien en eventueel bewerken. Pas dan is samenwerking mogelijk.
Een rol is een verzameling van rechten op bepaalde schermen. Het totaal van die rechten hoort bij een functie. Zo kent de rol 'roostermaker' het recht om klascodes te wijzigen en in te voeren en aan opleidingen te koppelen en docenten aan klassen en vakken toe te delen en kan de roostermaker kijken (niet wijzigen) naar aanstellingen en taken. De medewerker van personeelszaken kan geen klascodes invoeren maar mag weer wel aanstellingen wijzigen. Zo kan iedereen zijn of haar eigen werk doen en toch wordt er samengewerkt.